Türkler Hangi Şekilde Yatarak Uyuyor

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

“İYİ UYUYANLARDA KİLO VERME KOLAYLAŞIYOR”

İyi uyku uyuyanlarda tokluk hormonunun (leptin) yükseldiğini, açlık hormonunun (ghrelin) düştüğünü vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz, uykusuzlukta bu etkinin tam tersine döndüğünü kaydetti. Prof. Dr. Yılmaz, “İyi uyuyanlarda geceleyin mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin ve büyüme hormonu olan growth hormonu salgılanır. Bu çocuklarda gelişmeyi, büyümeyi, serpilmeyi, kas yapısının güçlenmesini sağlar. Geceleyin salgılanan hormonlardan leptin ve ghrelin denilen hormonlar bizim doyma merkezimizi etkiler. Örneğin gece uyanık kalanlar hep atıştırmak ister. Çünkü açlık hormonu olan ghrelin arttığında iştahımız açılıyor. Tokluk hormonu olan leptin arttığında ise doyma merkezi uyarılıyor. İyi uyuyan birinde leptin artar, ghrelin hormonunu azalır. Bu da kilo verme kolaylaşır” dedi.

Türkler yan yatıp, 7,5 saat uyuyor

“TÜRKLERİN YÜZDE 50’Sİ YAN VE SAĞ TARAFINA YATIYOR”

Türk insanının yüzde 50’sinin yan yattığını bunların çoğunluğunun da sağ tarafına yatarak uyuduğunu ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, “Dünya genelinde yetişkinlerde ortalama uyku süresi 7 saat ile 7 saat 45 dakika arasında değişiyor. Yani ortalama 45 dakika fark var. En çok uyuyanlar İspanyollar, İtalyanlar ve Yunanlılar. Bu çalışmalara siesta uykuları dahil mi bilmiyoruz. Türk halkının ortalama uyku süresi ise 7 saat 30 dakika” diye konuştu.

“UYKU APNESİ ERKEKLERDE YÜZDE 7, KADINLARDA YÜZDE 4

Türk insanında en çok görülen uyku bozukluklarına da değinen Prof. Dr. Yılmaz sözlerine şöyle devam etti:

“Türk insanı içinde son yıllarda uyku apnesinin iyice arttığını görüyoruz. Çünkü ülkemizde hem yaşlanmaya hem de obeziteye bir eğilim var. Bu doğal olarak uyku apnesinin sıklığını arttırıyor. Erkeklerde yüzde 7, kadınlarda yüzde 4 sıklığında uyku apnesi ile karşı karşıyayız. Ancak en ilginç hasta grubu uykuda anormal hareket ve davranışlar gösteren parasomnia dediğimiz rahatsızlıklar. Uykuda konuşma, kalkma, yürüme, kabus, karabasan. Halkımızın bunlara kültürel isimlendirmesi ya da yaklaşımı biraz farklı.”

Türkler yan yatıp, 7,5 saat uyuyor

“UYUYANIN ÜSTÜNE KAR YAĞMASININ NEDENİ VÜCUT ISISININ DÜŞMESİ”

Uyku esnasında vücut ısısının düşmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Yılmaz, ‘Uyuyanın üstüne kar yağarmış’ atasözünün de bundan dolayı olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, “Uyuduğumuzda uyku aslında çevre ile bedenimizin ilişkisini de yönetir. Uyuduğumuz vakit vücut ısımız düşer. Bu nedenle zaten halk arasında ‘Uyuyanın üstüne kar yağarmış’ derler. Yemek yediğimizde ise iki temel faktör devreye girer. Bir tanesi insülin salgılanmasıdır. İnsülin yediğimiz şeyleri hazmetmek için salgılanır. Bir diğeri ise hemen midenin etrafındaki damar sistemine kan gitmesidir ve midenin hareketlerini kontrol etmeye yarar. Buraya gidecek kan da bir yerden çalınır. O da genellikle beyinden çalınır. Beyinde kişiyi uyanık tutan sistemdeki kan azalırsa kişide bir uyanıklık hali, şekerleme hali, uykudan önceki mahmurluk hali ortaya çıkar” dedi.

Benzer Haberler

Tüm Virüse Karşı Bağışıklık Kazanılıyor

Koronavirüsün dünyada etkili olduğu 3 büyük mutasyondan Güney Afrika ‘suş’una ka...

İlaç Fiyatlarına Yine Zam Yapıldı

Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, bugünden itibaren geçerli olmak üzere tü...

Türklerin Gözleri Ne Kadar Sağlıklı?

Türkiye’de nüfusun yaklaşık yüzde 15-20’si gözlük kullanıyorken, bu oranın Alman...

47 Günde 12'ye Katlandı! Harita Kıpkırmızı

Sağlık Bakanlığı’nca 14 Şubat’ta ilk kez paylaşılan ‘illere göre haftalık vaka s...

Çene Eklemi Ağrısının Sebepleri Nelerdir?

YÜZ ve ağız bölgesinde bulunan tüm oluşumların hayati önem taşıdığını belirten Ç...

Genç Erkekler Yeni Başlayan Saç Kayıplarını Erteleyebilirler Mi?

Saç dökülmesi, hem erkeklerin hem de kadınların hayatının bir döneminde mutlaka ...

Boyun Fıtığına Dikkat Edin

İnsan boynu, omurilik, omurilikten çıkan sinirler, bu bölgeden geçen atar damarl...

İdrar Kaçırma Sorununa Kalıcı Çözüm

İdrar kaçırmanın hayat kalitesini etkileyen bir problem olduğunu ve farklı şekil...

Pandemi Dönemi DSÖ'yü Tartışmaya Açtı

Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde 1948'de kurulan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yen...

Kovid Nedeniyle Bebeğini Geç Görebildi

Ordu'da 4. çocuğuna hamile olan Aysel Sayılı, 32. haftada yeni tip koronavirüse ...

Koronavirüs Kabusunda Yeni Belirti! Pıhtı Atması..

Konya'da Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkl...

Hastaneyi Birbirine Katmışlardı, Gözaltına Alındılar

Sivas Numune Hastanesi Acil Servisi’nde sağlık çalışanlarına ve güvenlik görevli...

Dolaplar Alarm Veriyor, Telefonuna Mesaj Gönderiyor

Antalya Sağlık Müdürlüğü Aşı Birimi Sorumlusu Dr. Özge Abacı Bozyel, Biontech aş...

Yeni Varyant Kapanmaya Neden Olacak Mı?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, AK Parti MYK toplantısı sonrası gündemdeki konular...

Ankara'da Vakalar Bu Sebeple Düşüşte

Ankara'da koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirlerle birlikte laboratuvarlar...
Doğal Kilo Verme
Sevgili Çift Kombinleri
Moda Kıyafet Modelleri
Tesettür Abiyeler
İğne Oyası Modelleri