Maske Şemsiye Gibi Olacak

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı, Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhan, DHA’ya yaptığı değerlendirmede, vaka sayılarının 5-6 binlerde seyrettiğini ve artış göstermemesindeki en büyük etkenin aşılama olduğunu söyledi. Prof. Dr. İlhan, “Aşılama olmasaydı geçen yılın aynısını yaşardık, bu yıl da rakamlarda daha yüksek seviyeleri görebilirdik. Bayramdan sonra çok olağan dışı bir şey olmazsa, vaka sayısının günlük olarak ağustos ortası sonuna doğru daha aşağıya doğru geleceğini öngörüyorum” dedi.

‘AŞILAMA 50 MİLYONA ULAŞIRSA VAKADA 1000’İN ALTINI GÖREBİLİRİZ’

Prof. Dr. İlhan, vaka sayılarının ne zaman 1000’in altına düşebileceğine ilişkin, “Toplumsal bağışıklık için hedeflediğimiz rakamlar yüzde 80’lere gelirse 1000’in altını da görebileceğimiz kanısındayım, yani çift doz aşı olan vatandaşlarımızın yüzde 80 olması ile. İkinci doz aşı olan vatandaşımız 16 milyon, yani hedef nüfusun dörtte biri aşılanmış. Çift doz aşı olan sayısı bu rakamın 3 katına doğru yaklaşırsa yani 50 milyon civarında olursa o zaman 1000’lerin altını görebileceğimize inanıyorum. Koronavirüs devam ettiği sürece bir süre daha tedbirli olmamız gerekecek. Maske sanki şemsiye gibi cebimizde olacak belki de. Belki vaka sayısı 1000’in altına düştükten sonra, AVM’ye gittik, kalabalık bir metroya bindik, kalabalık bir yere gittik o zaman maskemizi takacağız, sonra çıkarıp cebimize koyacağız. Türkiye’nin belli bölgelerinde, çok kalabalık yerlerinde, 1000’in altındaki rakamlar söz konusu olursa ancak maskeyi tekrar değerlendirmek gerekiyor bence. Vatandaşlarımız şunu tutmalılar akıllarında; biz artık iki doz aşımızı olacağız. Aşımızı olduktan sonra açık alanlarda muhtemelen artık maske takmaya gerek olmayabilecek; ama kapalı alanlarda, toplu taşımada, kalabalık AVM’de, kalabalık pazar yerlerinde, sinema, tiyatro gibi yerlerde maske takarak, hijyene devam ederek hayatımıza devam edeceğiz. Bu şekilde düşünüp üstesinden bu şekilde gelmek gerekiyor. Dünyada benzer uygulamalara şahit oluyoruz” diye konuştu.

‘BU ÇOK ÖNEMLİ BİR GELİŞME’

Prof. Dr. İlhan, Türkiye’de de görülen Delta, Delta plus varyantına ilişkin de, “Delta, Delta plus ülkemizde görülüyor. Ocak ayında da İngiltere varyantı ortaya çıkmıştı. O zaman da şu görüşü dile getirmiştim; Anadolu’da birden fazla ilimizde bu varyant varsa mutlaka Türkiye’nin diğer illerinde de gözükebilir. Neredeyse Türkiye’de hakim olan suş bir ara İngiltere varyantı oldu.

Bulaşıcılığı yüksek varyantlar bir süre sonra o ülkede hakim olan suş olabilir. Burada esas önemli olan bu değişen suşun esas öldürücülüğünün artıp artmaması önemli. ‘Ne kadar çok kişiyi öldürüyor, değişiyor mu değişmiyor mu’ buna bakmak gerekiyor.

Dünyadan edindiğimiz bilgilere göre; Delta varyantına sahip kişilerin vefatları ile sahip olmayanlar arasında bir fark olmadığı yönünde. Bu çok önemli bir gelişme. Biliyorsunuz virüsler genelde iki tür mutasyona uğruyorlar. Bulaştırıcılığın artması ya da azalması, öldürücülüğün artması ya da azalması. Şu an için öldürücülüğü değişmiş bir koronavirüs söz konusu değil.

Önemli olan, virüsün bulaşma yolu değişmedi. Halen kişiden kişiye, yakın mesafede, kapalı alanda bulaşıyor, kalabalık ortamları seviyor. Virüsten korunma yolu da değişmedi. Virüsün ağır hastalık yapmasını engelleme yolu da değişmedi, bunun da yolu aşı. Aşı yaptığımız taktirde ancak korunabiliyoruz. İki doz aşılı olup da Delta olmasa da hasta olan vatandaşlarımız var; ama sayı çok az.

Tıpta hiçbir şey yüzde 100 değil. Yüzde 95’lere varan etkinliklerde olan aşılar şu an elimizde, çok güçlüler, Delta’dan da korunmamız için bunları kullanmamız gerekiyor” ifadesini kullandı.

‘AŞILI AŞISIZ DİYE AYIRMAMIZ DOĞRU DEĞİL’

Prof. Dr. İlhan, gençlerin aşıya ilgisini arttırmak amacıyla maçlara, tiyatroya, sinemaya, konsere girişte aşı şartı getirilip getirilmeyeceğine ilişkin de, “Vatandaşlarımızı ‘aşılı, aşısız’ diye ayırmamız doğru değil, bu benim kişisel görüşüm. Ama herkesi aşıya inandırmamız, davet etmemiz gerekiyor. Elbette ülkemizde aşı zorunlu değil; ama hepimiz şahit oluyoruz ki ne kadar çok aşı olursak o kadar çok koronavirüs ile mücadelede başarılı oluyoruz. Bilim insanları, ülkemizin cumhurbaşkanı, bakanları, siyasi parti liderleri herkes aşısını oldu, herkes topyekun mücadele içinde. Bir an önce normal hayata dönmemiz için herkesin aşı olması gerekiyor.

Bir ayrım yapmanın ben çok doğru olmayacağını kanısındayım. Daha önce kısıtlama zamanında bunlar düşünülmüştü; seyahat için, iller arası kısıtlamalar için çok zor bu, böyle ayrım yapmak yerine herkesi aşıya teşvik edecek yaklaşımlarda bulunmak daha doğru olacaktır” dedi.

Benzer Haberler

Sadece Turistik Adada Toplu Aşılama Başladı

Tayland'ın en popüler tatil adası Phuket'te aşılama başladı. Toplu aşılama yapıl...

Aşı Karşıtları Maltepe'ye Akın Etti

Koronavirüs salgınıyla mücadeleye karşı aşılamaya tepki gösterenler Maltepe Etki...

Lazer ile Yakın Gözlükten Kurtulmak Mümkün Mü?

Türkiye’de ve dünyada uzun süredir uygulanan lazer tedavisi ile yakını görme pro...

Hemoliz Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Hemoliz Ne Anlama Gelir?Hemoliz, kırmızı kan hücrelerinin (eritrositlerin) çeşit...

Pandemide Aşılamasında İlk Aşama Bitiyor

Aşı uygulanacak grup sıralamasında ikinci aşamaya geçilmesiyle yüz yüze eğitimde...

D Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır? Bulunduğu Besinler

Vücut ve bağışıklık için en gerekli besinlerden olan D vitamini hangi yiyecekler...

SGK'dan EYT Uyarısı: Başvurular Ne Zaman?

Milyonların heyecanla beklediği EYT düzenlemesi, TBMM Genel Kurulunda kabul edil...

Depremde Yoğun Bakım Binası Çöktü

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem 10 ilimizde yıkıma nede...

Vakalar Artık İllere Göre Haftalık Açıklanacak

Sağlık Bakanlığı, illere göre haftalık yeni tip koronavirüs (Covid-19) tablosunu...

Türkler Hangi Şekilde Yatarak Uyuyor

TÜRK Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Hikmet...

Koronavirüs Kabusunda Yeni Belirti! Pıhtı Atması..

Konya'da Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkl...

Pandemi için Elektronik Maske Üretildi

Telekomünikasyon, hava, uzay, savunma sanayisi alanlarında faaliyet gösteren Tür...

Koronavirüs Pamuklu Kumaşta Çok Uzun Süre Yaşıyor

Koronavirüs, bilindiği üzere nesneler üzerinde belirli bir süre yaşayabiliyor. B...

Hashimoto Tiroiditinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Etkileri vücudumuzdaki her bir hücrede görülen tiroid hormonu, büyüme, gelişme, ...

Prof. Dr. Ceyhan'dan Sinovac Aşısı Açıklaması

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye'de de kullanılan Çin'in Sinovac ve Rusya'nın Sp...
Doğal Kilo Verme
Sevgili Çift Kombinleri
Moda Kıyafet Modelleri
Tesettür Abiyeler
İğne Oyası Modelleri