Bilim Kurulu Üyesi: 3’üncü Dalga Kaçınılmaz

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Pandemiyle mücadele kapsamında bir yandan maske, mesafe ve hijyen kuralları uygulanırken, diğer yandan hızla aşılama devam ediyor. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, toplumun yüzde 70’inin bağışıklanması durumunun henüz gerçekleşmediğini belirtti.

COVİD-19’DA 3. DALGA UYARISI!

Bu durumda aşılamanın belirli bir seviyeye ulaşması veya en azından ilk aşıların tamamlanması ile birlikte restoran ya da okul gibi mekanların açılmasının daha doğru olacağını kaydeden Prof. Dr. Taşova, 3’üncü dalga uyarısında bulundu.

“3’ÜNCÜ DALGA BİZİ KORKUTUYOR”

Özellikle son dönemde ortaya çıkan daha hızlı yayılma özelliğindeki mutasyonlu virüsün Türkiye’ye de girdiğini hatırlatan Prof. Dr. Taşova, “Bunlar çok hızlı yayılma özelliğine sahiptir. Ara ara tekrar artışları da görüyoruz. Bu yüreğimizi de hoplatıyor. Restoranlar için de geçerli olmak üzere çok kalabalık ortamlarda bulunulması, gerekli tedbirler alınmadan yapılan çok sıkışık ortamlardaki faaliyetlerde virüsün yayılacağını hepimiz gördük. Gerçekten 3’üncü dalga bizi korkutuyor. 3’üncü dalga tabii ki olabilir. Çünkü toplumun yüzde 70 ve fazlası bağışıklanmadı. Bu bağışıklanma olmadığı süre içerisinde daha hastalanacak çok kişi var anlamına geliyor. Mutasyonlar nedeniyle antikorun olması şimdiki bilgilerimizde tekrar enfeksiyon olmayacağı anlamına da gelmeyebiliyor ama hafif geçirilecek ve daha kontrol edilebilir bir hastalık haline gelmesini sağlayacaktır. O nedenle eğer bu bağışıklanmanın hızlanmaması ya da bağışıklığın verdiği rehavet ve insanların izolasyondan sıkılmasına bağlı olarak bir takım kurallara uyulmaması durumunda 3’üncü dalga kaçınılmaz olarak yakın bir zamanda olabilir” diye konuştu.

İL PANDEMİ KURULLARI DAHA AKTİF OLMALI

İl pandemi kurullarının köy ve kasabalara kadar daha aktif rol alması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Taşova, okullarla ilgili durumu şöyle değerlendirdi: “Okulları, restoran ve diğer şeylerden ayrı bir yere koymak lazım. Alınan yeni kararla köy okullarının açılması çok yerinde oldu. Bu bizim salgından çıkaracağımız önemli bir ders oldu. Yani bir kararın bütün ülke geneline yayılıp uygulanmasının her zaman uymadığını gördük. İl pandemi kurullarının daha aktif olması, kendine ait kararlarını, hatta köy, kasaba olarak belirleyerek daha aktif olarak bu işin içinde yer alması gerekliliği belirgin halde ortaya çıktı. Buna göre bölge bölge bunlar belirlenir. Bir yer açılıyorsa gerekli önlemlerin sıkı sıkı alınıp ona göre kararların verilmesi gerekir. Örneğin okullarda kaç kişi olacak, ne kadarı bir sınıfta oturacak, nasıl temizlenecek, ne tür eğitimler verilecek gibi noktaların belirlenmesi lazım.”

Benzer Haberler

Aşıda Dozlarla İlgili İyi Haber

14 Ocak’ta sağlık çalışanlarıyla başlayan Türkiye’nin aşılama programı devam ede...

Aşırı Tuz Tüketimi Ölümlerin Başında Geliyor

DSÖ'nün kişi başı günlük 5 gram tuz tüketim önerisine karşın bu miktarın Türkiye...

Şişmanlığa Karşı Yapay Zeka

Şeker hastaları beslenme ve tedavi düzenlemelerini kendi başlarına yapay zekâ de...

Diş Sağlığı İhmale Gelmez! Diş Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Diş bakımı, ağız ve diş sağlığının korunması için son derece önemlidir. Genel vü...

Ahmet Hakan'dan Bilim Kurulu'na Öfke Dolu Sözler

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, Sağlık Bakanlığı Koronavirü...

SGK'dan EYT Uyarısı: Başvurular Ne Zaman?

Milyonların heyecanla beklediği EYT düzenlemesi, TBMM Genel Kurulunda kabul edil...

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Günlük 6 Basit Alışkanlık

Günlük hayatımızda bağışıklık sistemini güçlü tutmak, sağlıklı ve enerjik bir ya...

Tercüme Ücretleri

Bir dilin farklı bir dile sözlü veya yazılı olarak değiştirilmesine tercüme deni...

Pandemi Dönemi DSÖ'yü Tartışmaya Açtı

Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde 1948'de kurulan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yen...

Dolaplar Alarm Veriyor, Telefonuna Mesaj Gönderiyor

Antalya Sağlık Müdürlüğü Aşı Birimi Sorumlusu Dr. Özge Abacı Bozyel, Biontech aş...

Kovid Nedeniyle Bebeğini Geç Görebildi

Ordu'da 4. çocuğuna hamile olan Aysel Sayılı, 32. haftada yeni tip koronavirüse ...

Hastaneyi Birbirine Katmışlardı, Gözaltına Alındılar

Sivas Numune Hastanesi Acil Servisi’nde sağlık çalışanlarına ve güvenlik görevli...

Virüs Silah Değiştirdi! Korkutan Sözler

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel koronavirüs salgını hakk...

Boyun Fıtığına Dikkat Edin

İnsan boynu, omurilik, omurilikten çıkan sinirler, bu bölgeden geçen atar damarl...

Deprem Çantasında Hangi Besinler Bulunmalıdır?

DİYETİSYEN Deniz Zünbülcan, depreme hazırlıklı olmanın önemine değinerek, deprem...
Doğal Kilo Verme
Sevgili Çift Kombinleri
Moda Kıyafet Modelleri
Tesettür Abiyeler
İğne Oyası Modelleri