Pandemide Aşılamasında İlk Aşama Bitiyor

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Sağlık Bakanlığı “Covid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi” takvimine göre uygulanan toplumsal aşılamada, ilk aşamada sağlık ve eczane çalışanları, yaşlı ve engelliler, koruma evleri gibi yerlerde kalan ve burada görev yapanlar ile 65 yaş üzerindeki kişilere CoronaVac aşısı yapıldı.

Takvimde ikinci aşamaya geçilmesiyle, hizmetin sürdürülebilmesi için öncelikli sektörlerdeki ve 50-64 yaş grubundaki bireyler aşılanacak.

Çin’den 30 Aralık 2020’de Türkiye’ye getirilen CoronaVac aşısına, 14 gün süren analizlerin ardından 13 Ocak 2021’de “Acil Kullanım Onayı” verildi. Aynı gün Ankara Şehir Hastanesinde, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyeleri aşının ilk dozunu oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 14 Ocak’ta Ankara Şehir Hastanesine gelerek aşısını yaptırdı. Aşıların, uygun şartları taşıyanlara öncelik sırasının belirlendiği “Covid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi” doğrultusunda, 14 Ocak’ta ilk olarak sağlık çalışanları aşılanmaya başladı. Ardından diğer grupların aşılanması aşamasına geçildi. Bu kapsamda, 19 Ocak’ta huzurevleri ve bakımevlerinde kalanlar ile onların bakımından sorumlu kişilerin yanı sıra 90 yaş ve üzerindekiler evlerinde aşılandı.

Bilim Kurulunun değerlendirmesi sonrasında 21 Ocak’ta 85 yaş ve üzerindeki vatandaşlar da evlerinde aşılanmaya başlandı.

Öte yandan, 21 Ocak’ta eczane ve ecza deposu çalışanları ile eczacılık fakültelerinin stajyer öğrencilerinden isteyenler aşının ilk dozunu oldu.

Program dahilinde 25 Ocak itibarıyla 80 yaş ve üzeri, 27 Ocak’tan itibaren de 75 yaş ve üzerindeki vatandaşlar, sağlık kuruluşlarından randevularını alarak aşılarını yaptırdı.

Sağlık çalışanlarına ilk doz sonrası 28 günün tamamlanmasını takiben 11 Şubat’ta CoronaVac aşısının ikinci doz uygulaması gerçekleştirildi.

Yeni tip koronavirüsle mücadele sürecindeki aşılama kapsamında 11 Şubat’ta 70 yaş üzeri için ilk doz aşıların uygulanmasına başlandı.

YÜZ YÜZE EĞİTİME GEÇECEK ÖĞRETMENLER AŞILANACAK

Aşılama, 65 yaş üzerindeki kişilere de 12 Şubat’ta yapılmaya başlandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter’dan yaptığı paylaşımla, 65 yaş üzeri vatandaşların 60 yaş üzeri eşlerinin de aşı olabileceğini duyurdu.

Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda, kritik kamu hizmetlerinin aksamadan sürdürülebilmesinin sağlanması ve topluma örnek olunması amacıyla Bakan Koca’nın davetinin ardından, başta kabine üyeleri olmak üzere üst düzey devlet yöneticileri aşılanmaya başladı.

Öğretmenlerde de özellikle yüz yüze eğitime geçilecek sınıflar için aşılama başlayacak.

Sağlık Bakanlığı Covid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu’nda yer alan tabloya göre, saat 11.00 itibarıyla, birinci doz uygulanan kişi sayısı 6 milyon 327 bin 250, ikinci doz uygulanan kişi sayısı 1 milyon 255 bin 188 oldu. Toplam yapılan aşı sayısı 7 milyon 582 bin 438 olarak kayıtlara geçti.

TÜRKİYE AŞILAMA TAKVİMİNDE İKİNCİ AŞAMA YOLUNDA

Aşılama “Covid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi” doğrultusunda belirlenen takvime göre ilerleyecek.

Aşı takviminin ikinci aşamasının A grubunda, hizmetlerin sürdürülmesi için öncelikli sektörlerin çalışanları yer alacak.

Bu kapsamda Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, kritik görevlerdeki kişiler, zabıta, özel güvenlik, Adalet Bakanlığı, cezaevleri, eğitim sektörü (öğretmenler ve öğretim üyeleri),gıda sektörü (SGK kayıtlarına göre) çalışanları (fırın, yemek fabrikaları, gıda imalathaneleri, ambalajlanmış su üreticileri gibi),taşımacılık (SGK kayıtlarına göre) sektöründe çalışanlar bulunuyor.

50-64 YAŞ ARALIĞI İKİNCİ AŞAMADA COVID-19 AŞISI OLACAK

Takvime göre, 50-64 yaşlarındaki bireyler de ikinci aşamada Covid-19 aşısı olacak.

Üçüncü aşamada ise öncelikle kronik hastalığı bulunanlara aşı yapılacak. Bu kişilerden ilk olarak 40-49 yaşındakiler aşılanırken, bunu 30-39 ve 18-29 yaş grubu takip edecek. Dördüncü aşamada ise sırası geldiği halde zamanında yaptırmayanlar aşılanacak.

Benzer Haberler

Aşıda 4'üncü Gereksiz Mi?

Sağlık Bakanlığı’nın yurtdışına gidecek vatandaşlar için açtığı 4’üncü doz uygul...

Yaş Pastalarda Resim Süslemesi Kanser Yapıyor

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, kimyasal ürünler kul...

Sadece Turistik Adada Toplu Aşılama Başladı

Tayland'ın en popüler tatil adası Phuket'te aşılama başladı. Toplu aşılama yapıl...

İzole Adada Şüpheli Hantavirüs Vakası

Hantavirüs Dünyanın En İzole Noktalarından Biri Olan Tristan Da Cunha Adası’na U...

Tümör Şişkinlikle Kendini Gösterdi

Gaziantep'te 13 yaşındaki Berat Menetoğlu'nun 2 yıl önce yüzünde tümör çıktı. Am...

3. Dalga Geliyor Mu?

Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ö...

Şişmanlığa Karşı Yapay Zeka

Şeker hastaları beslenme ve tedavi düzenlemelerini kendi başlarına yapay zekâ de...

Maske Kullanımı Bu Problemi Açığa Çıkardı!

Ağız kokusu ya da tıbbi adıyla halitozisin farklı nedenleri olduğunu söyleyen Pr...

Türkler Hangi Şekilde Yatarak Uyuyor

TÜRK Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Hikmet...

Diş Sağlığı İhmale Gelmez! Diş Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Diş bakımı, ağız ve diş sağlığının korunması için son derece önemlidir. Genel vü...

Koronaya Yakalanan Doktordan Acı Haber

İstanbul'da Özel bir hastanede enfeksiyon hastalıkları uzmanı olarak görev yapan...

Ankara'da Vakalar Bu Sebeple Düşüşte

Ankara'da koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirlerle birlikte laboratuvarlar...

Yüzde 1'lik Sınav! Cebindeki Kimlik Batıyor Sandı Ama...

Kadir Çetinkaya, 2 yıl önce sol memesinde bir batma hissetti. Önce bunun gömlek ...

İlaçlar Etken Maddesiyle Reçete Edilmeli

Ankara Eczacı Odası Başkanı Süleyman Güneş, eczacılık alanında yaşanan sorunları...

Aşıda Dozlarla İlgili İyi Haber

14 Ocak’ta sağlık çalışanlarıyla başlayan Türkiye’nin aşılama programı devam ede...
Doğal Kilo Verme
Sevgili Çift Kombinleri
Moda Kıyafet Modelleri
Tesettür Abiyeler
İğne Oyası Modelleri