Aşı Anlaşmasında Ülkeler Arası Sorunlar

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada, bazı G7 ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Covid-19 aşılarının adil dağıtımının finansmanı için 4,3 milyar dolarlık yeni fon sağladığını hatırlatarak, ülke liderlerine teşekkür etti. Ghebreyesus, “Bu fonlar ve bağışlar, 2021’in ilk 100 günü içinde tüm ülkelerde sağlık çalışanlarının ve yaşlıların aşılanmasına başlama hedefimizi gerçekleştirmeye bizi bir adım daha yaklaştırıyor” dedi.

G7 ülkelerinin liderlik gösterdiğini ancak tüm ülkelerin adım atmasına ihtiyaç olduğunu belirten Ghebreyesus, “Adil aşı dağıtımını tamamen finanse etmek için hala en az 22,9 milyar dolarlık bir boşlukla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

“SATIN ALINACAK AŞI YOKSA PARANIN ÖNEMİ YOK”

“Satın alınacak aşı yoksa paranın önemi yok” diyen Ghebreyesus, bazı ülkelerin dünyada adil aşı dağıtımını sağlayan COVAX anlaşmasını baltaladığını iddia etti. Ghebreyesus, “Şu anda bazı yüksek gelirli ülkeler, Covid-19 aşı üreticileriyle COVAX’ın sahip olduğu anlaşmaları baltalayan ve COVAX’ın satın alabileceği doz sayısını azaltan sözleşmeler yapmaktadır. Fonumuz olsa bile Covid-19 aşılarını fakir ülkelere ancak yüksek gelirli ülkelerin COVAX’ın yaptığı anlaşmalara saygı göstermesi ve işbirliği ile verebiliriz” dedi.

FRANSA AŞILARININ YÜZDE 5’İNİ PAYLAŞACAK

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştüğünü ifade eden Ghebreyesus, “Macron ile çok verimli bir görüşme yaptım ve ona Fransa’nın dozlarının yüzde 5’ini COVAX ile paylaşma taahhüdü için teşekkür etmek isterim” dedi.

“DÜNYADA EŞİT AŞI DAĞITIMI YÜKSEK GELİRLİ ÜLKELERİN ÇIKARINA”

Covid-19 virüsünün ne kadar uzun süre dolaşırsa aşıların daha az etkili hale getirebilecek şekilde değişmesi için o kadar çok fırsat olacağını savunan Ghebreyesus, “Bu bir yardım meselesi değil. Bu bir epidemiyoloji meselesidir. Covid-19 salgını her yerde sona ermedikçe onu hiçbir yerde sonlandıramayacağız. Bu nedenle sağlık çalışanlarının, yaşlıların ve diğer risk altındaki grupların küresel olarak Covid-19 aşıları için ilk sırada yer almasını sağlamak, yüksek gelirli ülkeler dahil tüm ülkelerin çıkarınadır” ifadelerini kullandı.

AŞILARIN STRATEJİK KULLANILMASI

Aşıların stratejik kullanılması gerektiğini savunan Ghebreyesus, “Daha fazla Covid-19 aşısı geliştiriliyor, onaylanıyor ve üretiliyor. Herkese yetecek kadar olacaktır. Ancak şimdilik ve bu yılın geri kalanında aşılar sınırlı bir kaynak olacak. Onları elimizden geldiğince stratejik kullanmalıyız” dedi.

Benzer Haberler

Tam Kapanmada Yeni Uygulama! Nöbetçi Olacaklar

Sinop'ta koronavirüs (Kovid 19) tedbirleri kapsamında "tam kapanma" süresince nö...

Koronavirüs Pamuklu Kumaşta Çok Uzun Süre Yaşıyor

Koronavirüs, bilindiği üzere nesneler üzerinde belirli bir süre yaşayabiliyor. B...

Maske Şemsiye Gibi Olacak

Türkiye'de son 24 saatte 5 bin 530 kişinin koronavirüs testi pozitif çıktı, 37 k...

Ağız Yarası Aft Neden Olur? Ne Iyi Gelir?

Aft ya da diğer ismi ile pamukçuk tedavisi olmayan bir rahatsızlıktır. İlaçların...

Yüzlerce Kişiye Bulaştı... Tesla Fabrikasında şok

Milyarder iş adamı Elon Musk'ın sahibi olduğu Tesla'nın fabrikasında üretimin te...

2 Yıl Sonra Kana Kana Su İçebildi

Burdur'da yaşayan Fatma Şimşek (74), 100 binde 1 kişide görülen 2 yıldır kendisi...

Eczacılar Vitaminlerin İnternette Satılmasını İstemiyor

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Cenap Sarıalioğlu, vitamin, mineral ve gıda t...

SGK, Yerli İmplantları Karşılamaya Hazırlanıyor

İmplant Tedavisi SGK Kapsamına Girebilir MHP Kayseri Milletvekili ve Genel Ba...

Kış Aylarından Meyvelere Olan Talep Artışta

Türkiye’nin en sıcak illeri arasında yer alan Şanlıurfa’da havalar soğumaya başl...

Diş Sağlığı İhmale Gelmez! Diş Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Diş bakımı, ağız ve diş sağlığının korunması için son derece önemlidir. Genel vü...

3. Dalga Geliyor Mu?

Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ö...

Koronavirüs Kabusunda Yeni Belirti! Pıhtı Atması..

Konya'da Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkl...

Meme Ve Karın Estetiği Aynı Zamanda Yapılır Mı?

Aynı operasyonda meme ve karın estetiği bir arada yapılabilir. Estetik, Plastik ...

Hemoliz Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Hemoliz Ne Anlama Gelir?Hemoliz, kırmızı kan hücrelerinin (eritrositlerin) çeşit...

Deprem Çantasında Hangi Besinler Bulunmalıdır?

DİYETİSYEN Deniz Zünbülcan, depreme hazırlıklı olmanın önemine değinerek, deprem...
Doğal Kilo Verme
Sevgili Çift Kombinleri
Moda Kıyafet Modelleri
Tesettür Abiyeler
İğne Oyası Modelleri