İlaçlar Etken Maddesiyle Reçete Edilmeli

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Güneş, Odanın Konferans Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında eczacılık alanında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Emekli hekimlere ilave ödeme yapılması ve hekimlere fiili hizmet zammı verilmesini içeren torba kanunda eczacılarla ilgili düzenlemenin yer almadığını belirten Güneş, “Sağlık çalışanlarının emekli maaşını artıran 4. maddede hekim ve diş hekimlerine yer verilirken, kamu eczacılarımız bu kapsama alınmadı. Karara saygı duyuyoruz fakat kamu eczacılarımızın hak ettikleri emeklilik düzenlemesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz.” diye konuştu. Eczacılık alanındaki en önemli sorunlardan birinin de eczacılık fakültesi kontenjanları ve sayılarındaki artış olduğunu ifade eden Güneş, ÖSYM verilerine göre bu yıl 2 bin 618 öğrencinin fakültelerden mezun olduğunu ve mezunların işsizlik problemiyle karşı karşıya kaldığını belirtti. Fakülte sayısının artmasıyla eğitim kalitesinin düştüğü eleştirisinde bulunan Güneş, mezunlara “yardımcı eczacılık” yapma zorunluluğu getirildiğini anımsattı. Bu uygulamaya göre, yeni mezunların eczane açabilmek için bir yıl süreyle yardımcı eczacılık yapmak zorunda kaldığını ancak bunun yapılabilmesi için eczane bulmakta sıkıntı yaşandığını söyledi.

“Mezun olan ve yardımcı eczacılık yapmak zorunda olan öğrenci sayısıyla yardımcı eczacı çalıştırma zorunluluğu bulunan eczane sayısı örtüşmüyor.” diyen Güneş, ilgili kanunda tanımlanmış ücret ve sigorta bedelinin yüksek olduğunu ve bu nedenle çalışacak eczane bulunmasının güçleştiğini savundu.
Bir yıllık süreci tamamlayanların eczane açabilecek yer bulmakta da sıkıntı yaşadığını anlatan Güneş, “2012’de yürürlüğe giren yasaya göre, ilçelerde 3 bin 500 kişilik nüfusa 1 eczane açılabilmesi zorunluluğu getirildi. Bu durum, yeni eczane açılmasının önüne geçmektedir. Bunun çözümü için, eczacılık fakültelerine öğrenci alınmamasını, kontenjanların düşürülmesini ve üniversitelerin taban puanlarının yükseltilmesini öneriyoruz.” dedi.

“İLAÇLAR MARKASI İLE DEĞİL ETKEN MADDESİYLE REÇETE EDİLMELİ”

Güneş, eczanelerde yaşanan şiddet olaylarının en çok hasta ve hasta yakınlarının reçetesiz ilaç talep etmesi ya da hastaya eşdeğer ilaç verilmesi nedeniyle çıktığını söyledi. Eşdeğer ilacın ne olduğunun vatandaşlara iyi anlatılması ve bu konuda farkındalıklarının artırılması gerektiğini dile getiren Güneş, şunları kaydetti: “Eşdeğer ilaçlar piyasaya çıkmadan önce resmi makamlarca denetimden geçmektedir. Etken maddelerin birden fazla üretici tarafından üretilmesi ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Etkin miktarda etken maddeye sahip ilaçlar aynı tedavi etkinliğine sahip olmak koşuluyla üretilebilmektedir. Bunların ışığında hem ilaçta yaşanabilecek yolsuzluk hem de gereksiz ilaç kullanımının önüne geçilebilmesi için ilaçlar, markası ile değil etken maddesiyle reçete edilmeli.”

MOBİL “NÖBETÇİ ECZANE” UYGULAMASI 

Güneş, ayrıca Ankara Eczacı Odası olarak vatandaşların nöbetçi eczanelere daha kolay ulaşabilmesi için mobil bir uygulama hazırladıklarını belirterek, “Vatandaşlar, Ankara’daki tüm ilçeler ve Kırıkkale’de hizmet veren tüm eczacılara ve o gün nöbetçi olan eczanelere ulaşabilecek. IOS ve Android’e uyumlu olacak bu ücretsiz uygulamayı, ağustos ayı içerisinde hizmete sunmayı planlıyoruz.” dedi.

UZAKDOĞU MENŞEİLİ ÜRETİLEN TABLETLERE DİKKAT 

Öte yandan Güneş, zayıflatıcı, saç çıkarıcı ya da cinsel gücü artırıcı şeklinde tanıtımları yapılan ürünlere karşı uyarılarda bulundu.
Bu tip ürünlerin Tarım ve Orman Bakanlığınca ruhsat alarak piyasaya çıkarıldığını belirten Güneş, “Biz meslek örgütü olarak bu tip ürünlerin Sağlık Bakanlığından izin alarak satışa arz edilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz.” dedi.
Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Mustafa Aslan da bu tür ürünlerde, ilaçlarda kullanılan bazı etken maddelere yer verilmesi durumunda sağlık sorunlarının ortaya çıkabildiğine işaret etti. Bu ürünlerin etkisinin hemen ortaya çıkabilmesi için, ilaç etken maddelerinin olması gerekenin çok üstünde kullanıldığını anlatan Aslan, “Bu ürünlerin de genellikle satışı internet üzerinden yapılıyor. Özellikle Uzakdoğu menşeli üretilen tabletlerin çok büyük bir kısmında maalesef ilaç etkin maddesine rastlıyoruz.” dedi. Aslan, sağlıkla ilgili ürünlerin kesinlikle internetten alınmaması, mutlaka eczaneye başvurulması gerektiğini vurguladı.

Benzer Haberler

Deprem Çantasında Hangi Besinler Bulunmalıdır?

DİYETİSYEN Deniz Zünbülcan, depreme hazırlıklı olmanın önemine değinerek, deprem...

Şişmanlığa Karşı Yapay Zeka

Şeker hastaları beslenme ve tedavi düzenlemelerini kendi başlarına yapay zekâ de...

Korona Aşısı Kısırlık Mı Yapıyor?

Koronavirüs salgını sürecinde yaşadığı ABD'den Türkiye'deki durumla önemli değer...

Pandemide Hamilelik Esnasında Bebeğede Geçiyor

Yapılan bir araştırmada, yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalanmış hamile kadı...

Kanser Hastaları için Önemli Koronavirüs Uyarısı

Türkiye'de yapılan toplam koronavirüs aşı sayısı 29 milyon 660 bini aştı. Prof. ...

Koronavirüs Kabusunda Yeni Belirti! Pıhtı Atması..

Konya'da Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkl...

Hashimoto Tiroiditinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Etkileri vücudumuzdaki her bir hücrede görülen tiroid hormonu, büyüme, gelişme, ...

Sağlıkta Yeni Uygulama Bugün Başladı

Koronavirüsle mücadele kapsamında aşı olamayan vatandaşlar için Ankara Yüksek Hı...

Aşırı Tuz Tüketimi Ölümlerin Başında Geliyor

DSÖ'nün kişi başı günlük 5 gram tuz tüketim önerisine karşın bu miktarın Türkiye...

Aşı Karşıtları Maltepe'ye Akın Etti

Koronavirüs salgınıyla mücadeleye karşı aşılamaya tepki gösterenler Maltepe Etki...

Genç Erkekler Yeni Başlayan Saç Kayıplarını Erteleyebilirler Mi?

Saç dökülmesi, hem erkeklerin hem de kadınların hayatının bir döneminde mutlaka ...

Tümör Şişkinlikle Kendini Gösterdi

Gaziantep'te 13 yaşındaki Berat Menetoğlu'nun 2 yıl önce yüzünde tümör çıktı. Am...

SGK'dan EYT Uyarısı: Başvurular Ne Zaman?

Milyonların heyecanla beklediği EYT düzenlemesi, TBMM Genel Kurulunda kabul edil...

Keçi Sütünde Kovid-19'a Karşı Etkili Protein Keşfedildi

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Tuğba Tunalı Akbay, Prof. Dr. Gök...

Maske Kullanımı İstanbul'da Grip Vakalarını Bitirdi

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, megakentte salgının seyrine...
Doğal Kilo Verme
Sevgili Çift Kombinleri
Moda Kıyafet Modelleri
Tesettür Abiyeler
İğne Oyası Modelleri