Ticaret Bakanlığı’ndan Firmalara 4.1 Milyon Lira Ceza

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Kırtasiyeden çocuk ürünlerine, tekstilden mobilyaya, oyuncaktan temizlik ürünlerine kadar birçok alanda denetimlerini sürdüren Ticaret Bakanlığı, güvensiz ürünlere geçit vermiyor. Bu kapsamda temmuz ayında 940 parti ürünü denetleyen bakanlık, ürünleri güvensiz bulunan üretici ve ithalatçılara toplam 4.1 milyon lira ceza kesti.

Ticaret Bakanlığı’ndan güvensiz ürünlere yönelik yapılan denetimlerle ilgili bir açıklama yapıldı. Bakanlık, başta kırtasiye, oyuncak ve çocuk bakım ürünleri olmak üzere tekstil, ayakkabı, mobilya, deterjan gibi ürünlere yönelik piyasa gözetimine ve denetimine yönelik faaliyetlerin aralıksız devam ettiğini belirtti. Bu kapsamda temmuz ayında yapılan denetimlerde ürünleri güvensiz bulunan üretici ve ithalatçılara toplam 4.1 milyon lira idari para cezası uygulandığını duyurdu.

Bakanlık’tan yapılan açıklama şöyle:

“Tüketicilerimizi güvensiz ürün risklerinden korumak amacıyla Bakanlığımız sorumluluğunda bulunan başta kırtasiye, oyuncak ve çocuk bakım ürünleri olmak üzere tekstil, ayakkabı, mobilya, deterjan gibi ürünlere yönelik piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri yürütülmektedir. Denetimlerde ürünler Avrupa Birliği mevzuatı ile uyumlu hale getirildikten sonra hazırlanan teknik mevzuattaki ölçütlere göre yetkilendirilmiş laboratuvarlarda incelenmektedir. Böylece tüketicilerimize Avrupa Birliği seviyesinde koruma sağlanmaktadır.

“GÜVENSİZ ÜRÜNE SIFIR TOLERANS”

Güvensiz ürünlerin oluşturabileceği riskleri önleyerek tüketicilerin sağlık ve güvenliğinin korunması Bakanlığımızın birinci önceliği olup, “güvensiz ürüne sıfır tolerans” ilkesiyle hareket edilmektedir. Ürün kontrolleri, risk analizleri çerçevesinde hazırlanan aylık denetim planları, tüketici şikâyetleri ve diğer bildirimler doğrultusunda gerçekleştirilmektedir.

“ZARARLI KİMYASAL ANALİZİ YAPILMAKTA”

Denetimlerde; ürünlerin içermesi muhtemel zararlı kimyasalların tespitine yönelik analizler yapılmakta, fiziksel olarak kaza ve yaralanmalara sebebiyet verebilecek küçük parça, sivri uç gibi kısımlar test edilmekte ve kullanım talimatı, etiket bilgileri, uyarı ve işaretlemeler kontrol edilmektedir.

“TEMMUZDA 940 PARTİ ÜRÜN DENETLENDİ”

Denetimler sonucunda mevzuata uygun olmayan ürünlere piyasaya arzın yasaklanması, toplatma, bertaraf ve ayrıca idari para cezası yaptırımları uygulanmaktadır. Bu ürünlere ilişkin bilgiler Ticaret Bakanlığı Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GÜBİS) aracılığıyla www.guvensizurun.ticaret.gov.tr adresli internet sitesinden tüketicilerimizle de paylaşılmaktadır. Bu çerçevede, 2023 yılı temmuz ayı itibari ile toplam 940 parti ürün denetlenmiştir. Ürünleri güvensiz bulunan üretici ve ithalatçılara toplam 4.1 milyon lira idari para cezası uygulanmıştır.

“OKULLAR AÇILMADAN OKUL VE KIRTASİYE ÜRÜNLERİNDE DENETİM YAPILACAK”

Bununla birlikte, 2023-2024 eğitim öğretim yılı öncesinde okul ve kırtasiye ürünlerine yönelik denetimler gerçekleştirilecek olup çocuklarımızın sağlık ve güvenliğini riske atabilecek ürünlere gerekli idari yaptırımlar uygulanacaktır.

Tüketicilerimizin güvensiz olduğundan şüphelendikleri ürünlerle ilgili Alo 175 Tüketici Danışma Hattı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ve Bakanlığımızın web sayfası üzerinden ihbar ve şikâyet mekanizmalarını kullanarak Bakanlığımıza bildirimde bulunmaları, piyasadaki güvensiz ürünlerin tespitine önemli katkı sağlayacaktır.”

Benzer Haberler

Enflasyonla Mücadele Edilmiyor Denklem Çalışmadı

TÜSİAD) yeni başkanı Orhan Turan yeni ekonomi modelini eleştirerek "Para birimin...

100 milyon TL'lik Destek Paketi Açıkladı

Tam kapanmayla birlikte vatandaşa ilk destek paketi Ankara Büyükşehir Belediye B...

Büyükçekmece Belediyesi’nden Müdahale: Ayşenur Ertekin’in İşletmesinde Usulsüzlük Tespit Edildi

Büyükçekmece Belediyesi, ruhsatsız faaliyet gösterdiği ve yasalara aykırı uygula...

Yeni Düzenleme ile Hızlı Gönderi Hizmetlerinde Değişiklik

Yeni Düzenleme ile Hızlı Gönderi Hizmetlerinde Değişiklik: Kuryelere Zorunlu Çal...

Krediler Yüzünden 4 Bin Gayrimenkule El Konuldu

Ekonomideki daralma nedeniyle artan krediler batık krediye düştü. Ödenemeyen kre...

Elon Musk Twitter'dan Resmen Duyurdu

Elon Musk'ın kurucusu olduğu elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Ocak'ta 1,5 mi...

Elon Musk'tan Teknofest Paylaşımı

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından İzmir'deki TEKNOFEST'e davet edilen Elon Musk, ...

Hazır Giyimde Maliyetler Nedeniyle Zam Geliyor

Türkiye'de hazır giyim üreticileri faaliyetlerdeki artışa dikkat çekerek önümüzd...

Çay Fiyatlarına 3. Zam Yolda

Mayıs ayında fiyatı yüzde 43,7 artan çaya geçen hafta yapılan yüzde 2,5 oranında...

Berat Albayrak'ın Son Fotoğrafı Kulisleri Hareketlendirdi

İstifa ettikten sonra sırra kadem basan Berat Albayrak, İstanbul'da Hazine ve Ma...

Toki'nin Sona Erecek İndirim Kampanyası

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığın...

Kafasına Göre Zam Yapan Fırıncılara Ceza Kesildi

İstanbul'da ekmek fiyatının 8 TL'ye çıkarıldığı iddialarının ardından açıklama y...

İstanbul Havalimanı'nda İki Yılın Ardından Rekor Kırıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kovid-19 salgınının ardından il...

Mart Ayı Evde Bakım Yardımı Hesaplarda

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, bakıma ihtiyacı olan engelli vatand...

Tarihi Geçmiş Ürünler Nedeniyle İki Zincir Market Mühürlendi

Antalya’nın Alanya ilçesinde, Alanya Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri tarafı...
Doğal Kilo Verme
Sevgili Çift Kombinleri
Moda Kıyafet Modelleri
Tesettür Abiyeler
İğne Oyası Modelleri