Nijer’deki Darbeye Dünyadan Tepki Yağdı

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Nijer’de Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı güçleri Cumhurbaşkanı Bazoum’u devirerek darbe yaptı. Sınırların kapatıldığı ülkede darbe destekçileri ise sokağa inerek kutlama yaptı. BM, İngiltere, Tunus gibi birçok ülke darbeyi kınarken; darbe destekçilerinin ise Rusya bayrağı açmaları dikkat çekti.

Dünyanın en büyük uranyum yataklarından bazılarına sahip olan Batı Afrika ülkesi Nijer’de Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurları tarafından darbe yapıldı. Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum alıkonulurken darbenin ardından sınırlar kapatıldı, sokağa çıkma yasağı ilan edildi. BM ve birçok ülkeden tepkiler gelirken darbe destekçileri ise sokağa inerek Rusya bayrakları açtı.

10 YILDIR KOMUTANLIK YAPIYORDU

Nijer’de Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum yönetimi, 26 Temmuz’da askeri darbe ile devrilmiş ve kendilerine “Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP)” adı veren bir grup asker yönetime el koymuştu. Bazoum, dün sabah saatlerinde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurları tarafından alıkonulmuştu. Halk, darbeyi engellemek için sokağa çıkmış ve Bazoum’un serbest kalması için protesto gösterisi düzenlemişti. Darbenin arkasında yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanı Muhafız Alayı komutanı olarak görev yapan General Omar Tchiani’nin olduğu ortaya çıkmıştı.

Nijer’de darbe! Dünyadan tepki yağarken sokağa inen halk Rusya bayrağı açtı

ORDU DA “KAN DÖKÜLMESİN” DİYEREK DESTEKLEDİ

Nijer Silahlı Kuvvetleri de ülkede kan dökülmemesi adına yönetime el koyan Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına bağlı unsurları desteklediklerini duyurdu. Yapılan yazılı açıklamada, güvenlik güçlerinin farklı unsurları arasında kan dökülmesinin önüne geçmek, Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum ve ailesinin fiziksel bütünlüğünü korumak için darbe bildirisini desteklemeye karar verdikleri belirtildi.

Nijer’de darbe! Dünyadan tepki yağarken sokağa inen halk Rusya bayrağı açtı

ART ARDA KINAMA MESAJLARI GELDİ

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, ” Nijer’deki askeri darbe girişimini en güçlü şekilde kınıyorum. Anayasal düzeni ve hukukun üstünlüğünü yeniden tesis etmek için her türlü çaba gösterilmelidir.” ifadesini kullandı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığında Kalkınma ve Afrika’dan Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapan Andrew Mitchell, Nijer’deki darbeye ilişkin “İngiltere, Nijer’de demokrasi ve istikrarı zedeleyecek her türlü girişimi en sert biçimde kınamaktadır.” ifadesini kullandı. Tunus, Suudi Arabistan, BAE, Mısır, Katar, Libya ve Cezayir’den Nijer’deki darbeye kınama geldi.

RUSYA BAYRAĞI AÇIYOLAR

Nijer’de dün askerin yönetime el koyması sonrasında darbe destekçileri başkent Niamey ve Dosso’da gösteri yaptı. Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum’un askeri darbeyle devrilmesi sonucu darbe destekçileri sokağa çıktı. Niamey’de Ulusal Meclis etrafında toplanan yüzlerce kişi “Fransa defol”, “Yaşasın Nijer ordusu” sloganları attı. Dosso’da toplanan grup da Fransız askerlerinin ülkeden derhal ayrılmasını talep etti. Her iki gösteride de eylemcilerin Rus bayrakları taşıması dikkati çekti. Öte yandan Niamey’de toplanan göstericiler Bazoum’un partisi “Nijer Demokrasi ve Sosyalizm Partisi (PNDS-TARAYA)” genel merkezini ateşe verdi.

Benzer Haberler

Ukrayna'da Dünyanın En Büyük Uçağı İmha Edildi

Ukrayna devlet uçak üretim ve servis firması Antonov'un, Ukrayna dilinde "Hayal"...

Hulusi Akar'dan Flaş Açıklamalar

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna'daki tahliyeler, mayınlar, F-16 temini...

İspanya La Palma'yı 'Felaket Bölgesi' İlan Etti

İspanya'da sol koalisyon hükümeti, 19 Eylül'den bu yana aktif olan Cumbre Vieja ...

Msb'den 'Bildiri' Tepkisi... 'Zarardan Başka Bir Işe Yaramaz'

MSB, 'Böyle bir bildiri yayınlamanın demokrasimize zarar vermekten, Türk Silahlı...

Melania Trump'tan Beyaz Saray'da Şok Çıkış

"Epstein İddiaları Tamamen Asılsız" ABD Başkanı Donald Trump’ın eşi Melania Tru...

Adidas'ın Eski Sahibi Tapie Ve Eşi Saldırıya Uğradı

Skandallarla dolu iş insanı ve eski Adidas sahibi Bernard Tapie ve karısı, Paris...

Erdoğan Nato'nun Kritik Toplantısına Katılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle yaş...

İran'daki Gösterilerde Ölü Sayısı 3 Bin 919'a Yükseldi

İran’da yaklaşık üç haftadır devam eden protestolar büyük ölçüde sönümlenmiş ols...

ABD'den Yeni Kısıtlama Kararı! Türkiye de Listede

ABD yönetimi, yapay zeka için kullanılan gelişmiş çiplerin ihracatının sıkılaştı...

Datça'daki Depremlere İlişkin Açıklama

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM)...

Beşar Esed ile Kim Jong-un Arkadaş Çıktılar

Şam yönetiminin başında bulunan Esed'in Kuzey Kore diktatörü Kim Jong-un ile bu ...

Myanmar'da ölenlerin Sayısı 557'ye çıktı

Myanmar'da güvenlik güçlerinin protestoculara müdahalesinde ölenlerin sayısı 557...

İran Meclisi Stratejik Yasa Tasarısını Onayladı

Hürmüz Boğazı'nda Yeni Dönem Küresel enerji koridorunun en kritik noktası olan ...

Uber'e 1.1 Milyon Dolar Ceza

ABD'nin San Francisco kentinde, görme engelli bir kadın, köpeğiyle birlikte kend...

İran'dan Deniz Ablukasına Karşı Yeni Ticaret Stratejisi

İran, uluslararası ticarette deniz taşımacılığına yönelik baskılara karşı altern...
Doğal Kilo Verme
Sevgili Çift Kombinleri
Moda Kıyafet Modelleri
Tesettür Abiyeler
İğne Oyası Modelleri