Kış Lastiği Uygulaması Başlıyor

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, patinaj zinciri bulunması veya kullanılmasının kış lastiği takma zorunluluğunu ortadan kaldırmadığını, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlar için 1 Aralık’tan itibaren kış lastiği takılmasının zorunlu olduğunu söyledi. Kış lastiği takmamanın cezası 846 TL.

Türkiye’de 1 Nisan’da sona eren kış lastiği takma zorunluluğu, 1 Aralık itibariyle tekrar zorunlu hale gelecek. Kazaların önlenmesinde ve yakıt tüketiminin azaltılmasında önemli yere sahip olan kış lastiği hakkında bilgilendirmede bulunan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, sürücülerin son güne bırakmadan kış lastiklerini taktırmaları gerektiğini ifade etti.

846 TL CEZASI VAR

Kış lastiğinin zorunlu olduğu alanlara ve kullanım amacına değinen Fevzi Apaydın, “Kış lastiği, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan (yabancı plakalı araçlar dahil) araçlarda zorunludur. Kış lastiği zorunluluğuna uymayanların cezası aracın işletenine 846 Türk lirasıdır. İdari para cezasının ardından sürücüye lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yere gitmelerine izin verilir. Kış lastiği kamyon ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinde, kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastiklerinde, seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin kış lastiği olması zorunludur. Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler, kış lastiği yerine geçer. Kış lastiği diş derinliği kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde 4 mm’den, kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda 1,6 mm’den az olamaz. Ayrıca patinaj zinciri bulunması veya kullanılması kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmaz. Kış lastiklerinin yanaklarında, (M+S) veya kar tanesi veya her iki işarette bulunur. Aynı dingil üzerinde içte yer alan lastiklerde sırt deseni uygunluğu kontrol edilir. Lastikler kaplama ise diş derinliği ve sırt deseninin kış lastiğine uygun olması zorunludur” dedi.

CEZA YIL BAŞINDA ARTACAK

Herkesin araçlarına kış bakımı yaptırması gerektiğine de değinen Apaydın, “Havanın soğuması ile normal lastikler sertleşir ve yola tutunması zorlaşır. Kış lastikleri ise özel hamuru ve yüksek silika oranı sayesinde 7 derecenin altında da yumuşaklığını ve dayanıklılığını korur. Damarlı sırt yapısı ve derin dişleri sayesinde erimiş karlı ve çamurlu suyu daha iyi tahliye eder. Kış şartlarında daha emniyetli sürüş sağlar ve daha kısa mesafede durur. 2 yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlar için 1 Aralık’tan itibaren kış lastiği takılmasının zorunludur. 1 Aralık’tan itibaren kış lastiği takmamanın cezasının 846 liradır. Ceza 1 Ocak 2022’den itibaren yeniden değerleme oranında artacaktır. Kış lastiğine geçişte tarihten çok hava muhalefetinin göz önüne alınması gerekmektedir. Hava sıcaklıklarının 7 derecenin altına düştüğü bölgelerde trafiğin daha güvenli olması için 1 Aralık beklenmeden kış lastiğine geçilmelidir. Zorunlu uygulamanın başlamasından önce yoğunluk yaşanmaması için vatandaşlarımız araçlarına daha önceden kış lastiği takmalıdır. Özellikle kışa girerken herkes araç muayenesini, bakımını en doğru şekilde yaptırmalı, aracın kışa hazırlığı külfet gibi görülmemeli. Hepimizin can ve mal güvenliği için kış lastiğinin ve araç bakımının önemi büyüktür.” ifadelerini kullandı.

Benzer Haberler

İstanbul'da Kar Devam Edecek Mi?

Meteoroloji'nin uyarılarının ardından İstanbul ve Ankara'da kar yağışı etkili ol...

İstanbul'da Eş Zamanlı Operasyon

İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturmaları kapsamında "gaybubet ...

Gıdı Eritme: Etkili Yöntemler ve Öneriler

Gıdı (veya diğer adıyla çene altı yağ birikintisi), birçok kişinin estetik kaygı...

Adetliyken Kur'an Okunur Mu?

Mevlid Kandili'nde adetli (regli) olan kadınlar nasıl ibadet edebilir okuyabilec...

Edirne'de Halk Tonlarca Balık Aldı

EDİRNE'de hamsi balığının kilosunun 5 TL'den satıldığını duyan vatandaşlar, balı...

Kahramanmaraş Ekspertiz Hizmeti

Kahramanmaraş ekspertiz hizmetlerinin profesyonel seviyede sunuluyor olması, tam...

Msb Acı Haberi Duyurdu: 1 Asker şehit

Milli Savunma Bakanlığı, Irak'ın kuzeyinde bulunan Başika (Gedu) üs bölgesine dü...

Bu Yıl Ödüle Doymadılar

Türk medyasının en prestijli fotoğraf ödüllerinde 2021 yılının kazananları açıkl...

Başkentte Kadın Olmak: Güç ve Zarafet

Ankara… Türkiye’nin siyasal kalbi, tarihiyle kadim ama yaşantısıyla genç bir şeh...

İzmir'de Ormanlık Bölgede Boğularak Katledildi

İZMİR'de boğularak öldürüldükten sonra cansız bedeni battaniyeye sarılı halde or...

Genç Kızın Sır Ölümü! Gözyaşlarıyla Toprağa Verildi

İstanbul’da oyuncu Şükriye Bulgurcu (28) evinde ölü bulundu. Genç kızın ölümünde...

Tarlasında Buldu! Böyle İmha Edildi

Sivas'ın Divriği ilçesinde tarlasını süren çiftçinin bulduğu aydınlatma havanı, ...

Arazi Kavgası Ölümle Sonuçlandı

OSMANİYE'nin Düziçi ilçesinde emekli polis memuru Süleyman Cantürk (59), arazi a...

Denizli'de İstediği Şarkı Çalmayınca Dehşet Saçtı!

DENİZLİ’de eğlenmek için gittiği gazinoda istediği şarkı çalınmayan kişi, işletm...

Tunç ÜNAL Şifa Enerjileri

Tunç ÜNAL Şifa Enerjileri konularında adeta bir dijital şifa kütüphanesi. Kilo k...
Doğal Kilo Verme
Sevgili Çift Kombinleri
Moda Kıyafet Modelleri
Tesettür Abiyeler
İğne Oyası Modelleri