Önemli bir isim; siyasetçi,yazar,uluslarası iş dünyasından, Esen Ermiş Ertürk katıldığı TV yayınında Davos gözlemlerini ve Finlandiya-İsveç heyeti ile ilgi değerlendirmede bulundu.
Finlandiya, NATO üyeliğine Türkiye’nin neden karşı olduğu konusunu tüm Dünya kamuoyu gayet iyi biliyor.. Bu siyaset ötesi bir konu kırk yıldan beri Türkiye Cumhuriyeti Devleti terörle mücadele eden ve terörden en çok canı yanan ülke.. Bunu bir tarafa koymayı, şehitlerimizin kanı üzerinden siyaset yapmayı kimse düşünmez, düşünemez. Böyle şey söz konusu değil. Artık somut adımlar atılmasını istiyor Türkiye.Nedir bu somut adımlar; PKK/YPG adı ne olursa olsun bütün terör örgütleri ile bağını gerektiği ve bununla ilgili teminat verilmesi gerektiğini hem sayın Sayın Cumhurbaşkanı, hem de Sayın Dışişleri Bakanımız dile getirdiler. Yüzyüze görüşme bugün yapıldı. Görüşme de kendilerine yani İsveç ve Finlandiya taraflarına az önce dediğim gibi somut adım atın konusu ifade edildi.
Davos zirvesi bitmek üzere. Önce en önemli olan şey dahil alakalı endişelerini dile getirmiş olmasının küresel ısınma ile alakalı konular her zaman dile getiriyordu. Ancak bu sefer dünyanın gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerin tamamını kapsayan, Ukrayna krizinden kaynaklı olan sıkıntı dile getirildi. Aynı zamanda da liderlerin şöyle bir odak noktası vardı: Bu Ukrayna Rusya krizi aslında başka birşey daha ortaya çıkarttı. Sağlık ve gıda güvenliği ile alakalı ya da bu küresel ısınmanın getireceğine, negatif etkilerle alakalı ülkelerin. çok da hazırlıklı olmadığı görüldü.
Stagflasyon konusu tartışılıyor. Uzun zamandan beri dünyada enflasyon var. Enflasyon içindeki durgunluk anlamına gelen kelimeleri birleşimidir stagflasyon. Peki ne oluyor bu durumda? Maliyetler yükseliyor! hem fiyatlar yükseliyor hemde talep yok. 1970 lerin dünyasında yaşanmış bir durumdu bu. Petrol krizi yaşandı çünkü Yamp Kippur savaşı dönemi Batı’nın verdiği desteğe tepki olarak OPEC üyesi fosil yakıt yani petrol üreten ülkeler bu duruma tepki olarak üretimi kısıp fiyatları yükselttiler.. Bu bir krizi tetiklemişti. Seksen’li yıllarda,Asya krizinde yani hep belli aralıklar dünyada bu yaşanan bir duru. Stagflasyonun nedeni ne ekonomistler ne iktisatçılar tarafından hala tam olarak anlaşılamamış ve bir fikir birliğine varamamış durumdalar Şuan ki dünyada tedarik ve arz sorunları mevcut. Pandemi öneminde hem gıda üretiminde,hem de lojistik /tedarik zincirlerinde ciddi bozulmalar olduğu şu anda hem ülkemizde hem dünya çapında yaşanan ciddi bir enflasyon söz konusu ve bununla mücadele etmek için her ülke kendi reçetelerini yazmaya çalışıyor