Etkili Olacak! Mecbur Kalmadıkça Dışarı Çıkmayın

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Dün başlayan ve Çarşamba gününe kadar yurtta etkili olacak çöl tozları hakkında değerlendirmelerde bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, “Dün itibariyle ve bugün hatta yarın daha da yoğun olmak üzere Çarşamba gününe kadar ülkemiz üzerinde bol miktarda Afrika’dan gelen çöl tozu hakim. Şimdi bu çöl tozu Afrika’daki kuvvetli rüzgârlarla beraber yeryüzünden atmosfere güney yönlü hava hareketleriyle ülkemize kadar geliyor. Yukarı seviyelerde olduğu için biz onu yer seviyesinde göremiyoruz. Gözle göremeyeceğiz. Toz miktarına baktığımızda yoğun bir toz değerinde artış görürsek bugünlerde o çöl tozudur. Daha çok yağışlarla iniyor. Biz yağışlarla indiği zaman yağmurdan sonra bilhassa parlak yüzeylerde çamur izleri kaldığı için halk dilinde ‘Çamur yağmuru yağdı’ diyorlar. Banklarda, arabaların üzerinde bu çamur izlerini görmek mümkün” diye konuştu.

“BİTKİLERE DOĞAL GÜBRE OLDUĞU İÇİN ‘BEREKET YAĞMURLARI’ DERLER”

Çöl tozunun insanda solunum yollarına zarar verebileceğini ancak bitkiler için doğal gübre olduğunu belirten Prof. Dr. Hüseyin Toros, “Çöl tozunun içeriğinde oradaki eski kaya parçacıklarının parçalanmış hali, mineraller, zengin bir içerik var. Bu tozları vücuda yoğun bir şekilde alırsak solunum sistemlerinde zarar meydana getiriyor. Ama çöl tozu ekolojik sistem için bir besin kaynağı. Etrafımızdaki yeşillikler için bitkiler için doğal gübre olarak görüyoruz. Eski insanlar nisan yağmurlarını ‘Bereket Yağmurları’ olarak isimlendirirler. Bunun sebebine baktığımız zaman bahar aylarında ülkemize Afrika’dan Arap Yarımadası’ndan çöl tozu geliyor. İçerisindeki zengin besin kaynakları bitkilerin temel ihtiyacı olan gübre ihtiyacını karşıladığı için atalarımız nisan yağmurlarını bu şekilde isimlendirmişlerdir” dedi.

VATANDAŞLARI UYARDI

Çarşamba gününe kadar etkisini sürdürecek çöl tozları için vatandaşları uyaran Prof. Dr. Toros, “Bu çöl tozu zaman zaman belli yerlerde görüş mesafesinde düşüşlere yol açabilir. Yine radyo frekanslarında ve iletişim kanallarında yayın kesintilerine yol açabilir. Bunlar doğal süreçlerdir. Çarşamba gününe kadar yoğun şekilde çöl tozu etkisinde kalacağız, olumsuz etkilenmemek için yine dikkatli ve tedbirli olmakta fayda var. Mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmamakta fayda görüyorum” dedi.

“ŞU ANDA İSTANBUL’DA GÖRDÜĞÜMÜZ PUS”

İstanbul’da sabah saatlerinde birçok ilçede etkili olan puslu havayı da değerlendiren Prof. Dr. Toros, “Şu anda İstanbul’da gördüğümüz pus. Yani küçük su zerrecikleri. Çok yoğun olursa sis diyoruz. Yoğunluğu az ise pus diyoruz. Ülkemizde sistem geçişleri var şu an. Öğleden sonra havadaki hareketlenme ile beraber dağılacaktır” dedi.

Prof. Dr. Hüseyin Toros, Çarşamba gününe kadar etkili olacak deyip uyardı: Mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın

Benzer Haberler

Yüz Yüze Eğitim Bugün Başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kontrollü normalleşme ile ilgili açıklamas...

Taşıtlara Yeni Vergi Gündemde

Dizel araç sahiplerini etkileyebilecek yeni bir vergi gündemde. Avrupa Birliği, ...

Denetime Takılınca Ortalığı Birbirine Kattı

Antalya'da polisin sokağa çıkma kısıtlaması uygulamasına ön plakası olmayan lüks...

Ölüm Çukuru için Verilen Ceza Sonrası Şaşkına Döndüler

Bayburt'ta 3 yıl önce otomobil ile minibüsün, menfez inşaatı için tek şeridi kap...

Yaşlı Kadını öldüresiye Dövmüşler! Valilikten Açıklama Geldi

Manisa'da, 24 gün önce hayatını kaybeden Fadime Arslan'ın (88) mezarı, gelini F....

Web Site Trafiğini Öğrenme İçin Kullanabileceğiniz Araçlar

Web siteye sahip olan kişiler herhangi bir sitenin kaç kişi tarafından ziyaret e...

İş Adamı Babasına Dava Açtı! Sebebi şoke Etti

18 yaşındaki tıp öğrencisi Sude Ç. boşanma davası açan annesiyle görüştüğü için ...

Özdemir Nutku Unutulmayan Hayatı

Tiyatro ve kültür adamı Özdemir Nutku ‘Suda Ayak İzleri’nde iki cilt ve toplam 1...

Halil Manuş’un Yeni Kitabı: "Doğadan Hayvan Dostlarımız" Çıktı!

1960 doğumlu Halil Manuş, Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Teknoloji B...

İfade Verdi, Adli Kontrolle Serbest

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca, gazeteci Kutlu Adalı'nın Kıbrıs'ta öldürülme...

Aynı Aileden 8 Kişi Koronavirüsten öldü

Rize'nin Güneysu ilçesinde Ahmet Genç (43) koronavirüs nedeniyle hayatını kaybet...

İstanbul'da Kar Devam Edecek Mi?

Meteoroloji'nin uyarılarının ardından İstanbul ve Ankara'da kar yağışı etkili ol...

Korkunç Şüphe! Soruşturma Başlatıldı

Muğla'nın Menteşe ve Kavaklıdere ilçelerinde dün çıkan ve  toplam 29 hektar alan...

Elon Musk, Deprem Sonrası Çağrılara Kayıtsız Kalamadı

Türkiye'de 10 ilde yıkıma neden olan deprem sonrasında Twitter'da bir kullanıcı,...

Gıdı Eritme: Etkili Yöntemler ve Öneriler

Gıdı (veya diğer adıyla çene altı yağ birikintisi), birçok kişinin estetik kaygı...
Doğal Kilo Verme
Sevgili Çift Kombinleri
Moda Kıyafet Modelleri
Tesettür Abiyeler
İğne Oyası Modelleri