Yargıtay’dan Zam İsteyen İşçiye Kötü Haber

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Özel bir eğitim kurumunda çalışan işçi, mazeretli olmasına rağmen devamsızlık yaptığı gerekçesiyle işten atıldı. Mağdur işçi, işe iade davası açtı. Dava sürerken, kurum işçiyi mesaiye yeniden davet etti. Ücretin eksik yatırıldığını öne süren işçi istifa etti.

Tazminat talebi geri çevrilen işçi, İş Mahkemesi’ne dava açarak baskı altında tutulduğunu, maillerine cevap verilmediğini, arkadaşlarına zam yapılmasına rağmen kendisine zam yapılmadığını iddia etti. Ayrımcılığa maruz kaldığını, bu sebeplerle iş sözleşmesine haklı olarak son verdiğini ileri süren işçi, kıdem tazminatı, ayrımcılık tazminatı ve bir kısım işçilik alacaklarının davalıdan tahsilini talep etti.

Davalı kurum avukatı ise davacının devamsızlık yaptığını, geriye dönük sağlık raporları ibraz ettiğini dile getirdi. Davacı ile aynı işi yapan personelin ücretini gösteren ücret pusulalarında görüleceği üzere ücret konusunda kendisine karşı yapılmış bir ayrımcılığın söz konusu olmadığını ve davacının ödenmeyen alacağının bulunmadığını savunan kurum avukatı, davanın reddine karar verilmesini istedi.

Mahkeme, özellikle diğer işçilere verilen zammın davacıya verilmemesinin eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirterek, davanın kısmen kabulüne karar verdi. Davalı kurum kararı istinaf etti. Bölge Adliye Mahkemesi, İş Mahkemesi kararının ortadan kaldırılmasına hükmetti. Bu karar da temyiz edilince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi. Yüksek Mahkeme, zam talebi kabul görmeyen işçiye ayrımcılık tazminatı ödenemeyeceğine hükmetti.

Kararda, “Eşit davranma ilkesi tüm hukuk alanında geçerli olup, iş hukuku bakımından işverene işyerinde çalışan işçiler arasında haklı ve objektif bir neden olmadıkça farklı davranmama borcu yüklemektedir. Bu bakımdan işverenin yönetim hakkı sınırlandırılmış durumdadır. Başka bir ifadeyle işverenin ayrım yapma yasağı işyerinde çalışan işçiler arasında keyfi biçimde ayrım yapılmasını yasaklamaktadır. Bununla birlikte eşit davranma borcu tüm işçilerin hiçbir farklılık gözetilmeksizin aynı duruma getirilmesini gerektirmeyip, eşit durumdaki işçilerin farklı işleme tabi tutulmasını önlemeyi amaç edinmiştir. Somut uyuşmazlıkta davacı işçi, açmış olduğu işe iade davasından feragat etmemesi sebebiyle işverence kendisine farklı muamele yapıldığını, bu bağlamda örneğin çalışan diğer işçilerin tamamının ücretlerine zam yapılmasına rağmen kendi ücretine zam yapılmadığını, maillerine cevap verilmediğini, baskı altında tutulduğunu, bu sebeplerle dava açarak hakkını araması sebebiyle ayrımcılığa maruz kaldığı kanısının oluştuğunu ileri sürerek İş Kanunu’nun 5. maddesinde öngörülen tazminatın hüküm altına alınmasını istemiştir. İlk derece mahkemesince diğer işçilere verilen zammın davacıya verilmemesi gerekçe gösterilerek davacının bu isteği kabul edilmiştir. Ne var ki varılan sonuç dosya içeriği ile örtüşmemektedir. Yerleşik hale gelen içtihatlar uyarınca 4857 sayılı İş Kanunu’nun 5. maddesinde düzenlenen ayrımcılık tazminatı koşullarının oluşması için öncelikle işverence yapılan farklı muamelenin ırk, dil, siyasi düşünce, inanç gibi sebeplere dayalı olması gerekmekte olup, madde dar yorumlanmalıdır. Davacı işçi bu madde kapsamında değerlendirilebilecek bir sebebe dayalı olarak kendisine ayrımcılık yapıldığını yöntemince ve yeterli delillerle ispatlayamamıştır. Dolayısıyla salt davacının ücretine zam yapılmamış olması ya da mailine cevap verilmemesi gibi sebeplerin ayrımcılık yasağının ihlali olarak değerlendirilmesi mümkün değildir. Hal böyle olunca tazminata karar verilmesi kanuna açık aykırılık hali oluşturduğundan temyiz olunan bölge adliye mahkemesi kararının bozulması gerekmiştir” denildi.

Benzer Haberler

Savaş Akaryakıt Fiyatlarını Olumsuz Etkiliyor

İsrail-İran Savaşı Akaryakıt Fiyatlarını Vurdu Orta Doğu’daki Kriz Küresel Ener...

Bakan Şimşek'in İstifa İddialarına Yalanlama

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Hazine v...

Ankara ve İstanbul'da Pide Fiyatları Ne Kadar Oldu?

Ramazan ayına kısa bir süre kala vatandaşların en çok merak ettiği konulardan bi...

114 Yıllık Japon Şirket Enflasyona Yenik Düştü

Japonya'da son sekiz yılın zirvesine çıkan enflasyon, asırlık şekerlemeciyi de v...

Fahiş Fiyatlar Sonrası Bakanlık Neşteri Vurdu

Son zamanlarda artan beyaz et fiyatları nedeniyle Ticaret Bakanlığı harekete geç...

Yeni Düzenleme ile Hızlı Gönderi Hizmetlerinde Değişiklik

Yeni Düzenleme ile Hızlı Gönderi Hizmetlerinde Değişiklik: Kuryelere Zorunlu Çal...

Türkiye için Yıl Sonu Faiz Tahminlerini Yükselttiler

Merkez Bankası'nın faizi 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkarmasının ardından...

100 milyon TL'lik Destek Paketi Açıkladı

Tam kapanmayla birlikte vatandaşa ilk destek paketi Ankara Büyükşehir Belediye B...

Türk Turizmi Krediyle Desteklenecek

Halkbank, TÜRSAB üyesi seyahat acentelerine, ticari faaliyetlerinde kullanmak üz...

Toplantıya Katılmayan Tek Zincir Market

Ticaret Bakanı Mehmet Muş bugün 4 zincir marketin yöneticisini ağırlayarak kendi...

Fiyatı Bu Yılda Değişmeyen Tek Ürün

1 Ocak 2019 yılından beri Türkiye'de uygulanmaya başlayan ve 25 kuruşa satılan m...

Hazine Arazileri Ev Yapılsın Diye Satışa Çıkıyor

Hükümet, son dönemde artan konut ve kira fiyatları sonrası vatandaşı korumak içi...

Türkiye Konut Piyasasında 2026'da Tarihi Rekor

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye genelinde konut piyasası 2026 ...

Seçim Yenilgisi Ekonomiye Bağlandı

Hazine Ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan başka...

Ekrem İmamoğlu Gerçek Enflasyonu Açıkladı

TÜİK'in artan enflasyon oranını yüzde 20,31 olarak açıklamasının ardından İBB Ba...
Doğal Kilo Verme
Sevgili Çift Kombinleri
Moda Kıyafet Modelleri
Tesettür Abiyeler
İğne Oyası Modelleri